top of page

Wat doet een kind in jouw snoepwinkel?

Wat doet een kind in jouw snoepwinkel?

(facebook live 1 sept 2017)

Deze titel heb ik gekozen omdat het een mooie metafoor is om jullie uit te leggen hoe kinderen dat nu doen, ons spiegelen.

Nog even kort uitleggen wat een Kindertolk doet, misschien heb je de Facebook live gemist “Wat doet een Kindertolk”.

Een Kindertolk is een vertaler van het gedrag van het kind. Het kind laat met zijn gedrag aan zijn ouders/opvoeders elementen zien die wij als volwassenen be- of onbewust verborgen zijn gaan houden gaande weg in ons leven. Als Kindertolk vertalen wij het verhaal, waardoor de ouder zo geraakt is geweest door het kind, rechtstreeks naar het leven van die ouder.

Neem mee

Neem in gedachten mee dat wij als ouders, opvoeders, leerkrachten, pedagogische medewerkers, oma’s en opa’s, kortom iedereen die met kinderen leeft en werkt, het beste willen voor onze kinderen. Wat we hierbij vaak vergeten of waar we ons minder bewust van zijn is dat kinderen dat beste ook voor ons willen. Daar hebben kinderen veel voor over en gebruiken daar alles voor.

Jouw snoepwinkel als metafoor

Stel je voor jij bent die snoepwinkel. In jouw snoepwinkel liggen verschillende soorten snoep verpakt, in een potje of zomaar los voor het grijpen. Dat snoep staat voor verschillende eigenschappen in jou waar jij je wel of niet bewust van bent.

Weet dat ook jij als kind ooit in de winkel van je ouders bent geweest en je toen hun eigenschappen eigen hebt gemaakt.

‘Eigen-schap’, als we het woord zo vertalen, iets wat van jou is, is op het ‘schap’ gelegd.

Het Kind

Als het kind de snoepwinkel binnen komt en al dat snoep op en in die schappen en bakken ziet, denkt het vast “wauw, dit is het walhalla”. Het kind wil alles proeven en uitproberen. Verpakt, bitter, zoet, of zout het maakt niet uit. Sommige vallen tegen sommige vallen mee in smaak, als het geproefd is.

De smaak, is waarschijnlijk anders dan het kind verwacht had dat het snoep zou smaken.

Lekker of vies een kind ‘eet’ deze ‘eigenschappen’ onbewust ‘op’, maakt het zich eigen. Dus eigenlijk geef je onbewust, soms lang bewaarde of meegekregen, eigenschappen door aan je kind in de vorm van een snoepje, wel of niet leuk verpakt.

Jouw kind gaat deze eigenschap leven, of voor leven. Net zoals wij als ouders het voorbeeld geven aan onze kinderen. Het woord voorbeeld zegt het al: we doen/leven het ‘voor in beeld’. Dat gebeurt op een andere of juist op een heel herkenbare manier dan wij dat ooit hebben gedaan. Waar wij nog het beste voor onszelf uitkunnen halen, dat is wat kinderen oppikken uit het snoepje.

Spiegel

Dat kan zich uiten in; boosheid, buikpijn, stagneren in de ontwikkeling, incontinentie, ergens tegenaan schoppen, verdriet, spel, slapen, dromen, ziekte. Je kan het zo gek niet bedenken, het betekent allemaal iets. Het kind spiegelt het als het ware terug aan de ouder op zijn eigen wijze. Iets uit jouw leven heb je als lastig ervaren en heb je wellicht weggestopt, door de spiegel wordt dit nu door je kind weer terug gebracht in je leven. Let op ook de mooie gebeurtenissen laten ze ons zien.

Wat je zegt ben jezelf

Als iets je raakt in het leven zegt het meestal iets over jou. Kinderen raken ons precies en accuraat op de plekken die wij, in mijn voorbeeld, in snoepjes verpakt hebben. Snoepjes die ons ooit een nare smaak gegeven hebben. Misschien wel het potje met ‘verboden’ snoepjes. Een kind ziet alleen maar snoep, maakt het zich eigen en geeft er zijn beeld aan.

Jouw kind laat het jou zien met buikpijn

Bijvoorbeeld buikpijn: kinderen hebben vaak buikpijn. De buik staat centraal in ons leven als verwerker van vele soorten voeding, ook emotionele ‘voeding’.

Het zou zomaar kunnen zijn dat er uit jouw verhaal over jouw kind blijkt dat jij een grote emotionele gebeurtenis onvoldoende of niet verwerkt hebt.

Tip

Wat zou jij als kind nodig gehad hebben toen jij buikpijn had? Wat kan jij aan jezelf geven om deze emotie te gaan eren en voelen. Ook hierin geeft je kind vaak het voor-beeld.

Wees lief voor jezelf en het kind in en om jou heen.

Als we het kind er-kennen her-kennen we het kind in ons.

Voel je vrij je vragen aan mij te stellen of maak een afspraak.

Dankbaar voor de spiegel van onze kinderen.

Hartegroet Paula.

www.acircleoflife.nl

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page